Na dni otevřených dveří se sadily ovocné stromy

Ve středu 9. 10. 2024 se na Dřevěnkách konal Den otevřených dveří. Návštěvníci mohli využít příležitost a Dřevěnky si prohlédnou zdarma, bez úhrady vstupného. Navíc měli možnost prohlédnout si fotografie z Těšínského Slezska, které mimo jiné dokumentují česko-polskou spolupráci v posledních 20 letech, tedy od vstupu Česka a Polska do Evropské unie. Součástí Dne otevřených dveří byla také výsadba ovocných stromů krajových odrůd, které se ujali hosté z řad zástupců Statutárního města Třince, Třineckých železáren a členů Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci, z. s.

Pamětníci při prohlídce skanzenu byli velmi příjemně překvapeni, jak se podařilo zachytit atmosféru 20. století, resp. dílčích období 20. stolení, a to prostřednictvím jednotlivých bytových jednotek. Ty prezentují, jak se bydlení dělníka Třineckých železáren vyvíjelo od 30. do 80. let minulého století. Vzpomínky na domov, návštěvy u příbuzných a všeobecně na staré časy vyloudily na většině z nich úsměv a oživily řadu většinou hezkých vzpomínek.

Ještě jste Dřevěnky nenavštívili? Otevřeny jsou do konce října. V období od listopadu do dubna, tj. mimo sezónu, budou veřejnosti nepřístupné.

Dřevěnky jsou také turistickým známkovým místem a je možnost zde pořídit také turistickou nálepku.

Díky mobilní aplikaci Dřevěnky na Borku je možné nahlédnout prostřednictvím fotografií nejen do Dřevěnek na Borku, ale také do historie dělnických kolonií v Třinci a okolí a do historie Třineckých železáren.

Mobilní aplikace: Google Play a iOS

Aktuality

Dřevěnky na Borku se stanou novým turistickým cílem v Třinci

Dřevěnky na Borku dnem otevřených dveří oslaví 20 let vstupu Česka a Polska do Evropské unie.

Nové turistické známkové místo